Een slimme manier om je protocollen up to date houden

De zin of onzin van protocollen

Het onderhouden van het kwaliteitssysteem kan soms “te” veel tijd kosten. Vooral het onderhouden van protocollen kan intensief zijn.

Niet alleen het herzien van protocollen, werkinstructies of formulieren kost tijd maar ook het in kaart brengen en houden welk document wanneer moet worden geactualiseerd kan een klus zijn waarvan je denkt: “Kan dit niet makkelijker?”.

Dit kan zeker efficiënter! Wij maken voor onze aangesloten huisartsenpraktijk gebruik van het digitale kwaliteitssysteem eQuse. In dit systeem kan je bestanden opnemen met versiebeheer en uiteraard krijg je een melding als je deze weer moet actualiseren.

Nieuwsgierig? Kijk dan dit korte filmpje.

Naast het toevoegen van bestanden die je periodiek wilt actualiseren kan je ook bestanden toevoegen zonder versiebeheer. Dit kan handig zijn van bijv. de onderhoudsrapporten van medische apparatuur. Deze kan je koppelen aan kalender activiteiten en zo zijn ze altijd in een oogwenk terug te vinden.

Als afsluiting nog een paar tips:

  • Documenten (protocollen, werkinstructies en formulieren) hoef je niet jaarlijks te herzien. Dit kan ook eens per 2 of 3 jaar. Een graadmeter hiervoor is hoe belangrijk is het document en hoe vaak verwacht je wijzigingen.
  • Niet alle documenten behoeven versiebeheer.
  • Deelnemers aan het ontzorgd kwaliteitssysteem van SKP krijgen ook centraal aangeleverde documenten en deze worden centraal onderhouden.

Wil je meer informatie of eens een inkijkje in ons systeem? Neem dan contact met ons op. Wij willen ook graag jullie praktijk ontzorgen.

Reacties zijn gesloten.